Jenx communicatiebureau in Wageningen
jenx_header_middelenenmedia

Serif fonts zijn terug!

Serif fonts zijn bezig met een comeback op het internet

Een Serif font is een lettertype dat voorzien is van een ‘schreef’. de van de ‘pootjes’ van een letter.

In het verleden domineerden Serif fonts, die voor velen herkenbaar en nostalgisch aanvoelen, het internet. Met de opkomst van de smartphone zijn merken steeds minder gebruik gaan maken van Serif fonts. De elegante details die het type font kenmerkten, kwamen niet tot hun recht op de kleinere schermen en maakten de fonts moeilijker leesbaar.

Dat argument verdwijnt echter als sneeuw voor de zon door de invoering van betere en grotere smartphone-schermen, waardoor de elegantie van het Serif font weer tot uiting komt, dit keer in hoge resolutie, geladen met nostalgie en authenticiteit.

Bekende serif fonts

Een aantal veelgebruikte serif fonts zijn Times New Roman, Georgia en Garamond.

Times New Roman, dit veelgebruikte lettertype is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontwikkeld voor het Britse dagblad ‘The Times’. De korte staartletters maken dat er veel tekst op één pagina kan worden gedrukt, waardoor de krant minder papier nodig had.

Georgia, is een overgankelijk schreeflettertype dat in 1993 door Matthew Carter en Tom Rickner werd ontwikkeld voor Microsoft. De schreefloze variant van Georgia is het Verdana lettertype.

Garamond, dit lettertype bestaat al sinds de 16e eeuw en is vernoemd naar haar bedenker, de Franse stempelsnijder Claude Garamond. Kenmerkend aan het Garamond lettertype zijn relatief kleine lussen van de ‘e’ en ‘a’.

Serif + Sans serif

Veel merken maken in hun online uitingen gebruik van een mix van serif en sans serif lettertypen. Onderstaande screenshot van de website van Mailchimp.com gebruik een serif font voor de kop, terwijl de tekst een sans serif lettertype heeft.

Hoewel beelschermen steeds beter worden, doe je er goed aan om serif fonts vooral te gebruiken wanneer de tekst groot in beeld komt. Op die manier komen de details (schreven) het best tot hun recht.