Jenx communicatiebureau in Wageningen
jenx_header_middelenenmedia

10 Gratis stockfoto websites

Niemand zit te wachten op grote lappen tekst zonder beeld erbij. Het is echter heel tijdrovend om voor ieder blogartikel en voor iedere social media post een passende foto te maken. Gelukkig zijn er tal van stockfoto websites die je helpen. Naast de betaalde stockfoto websites zijn er steeds meer gratis stockfoto websites. In deze blog zetten we een aantal van deze websites op een rijtje.

  1. Stocksnap – https://stocksnap.io

StockSnap.io heeft een grote verzameling van gratis stockfoto’s met doorgaans een hoge resolutie. De zoekfunctie op de website werkt erg goed en als je op zoek bent naar inspiratie kun je door het overzicht van populairste beelden scrollen. De website wordt vrijwel dagelijks voorzien van honderden nieuwe beelden die je helemaal gratis en zonder vermelding kunt gebruiken.

  1. Pexels – https://www.pexels.com/nl-nl/

Pexels is een veelgebruikte gratis stockfoto website waar een veelzijdigheid aan kwalitatief hoogstaande beelden worden aangeboden. De beelden op Pexels zijn nauwkeurig voorzien van tags, waardoor ze goed vindbaar zijn via de zoekfunctie of de ‘discover pages’.

  1. Unsplash – https://unsplash.com

Unsplash is een bekende gratis stockfoto website die de beste nieuwe beelden altijd op de Homepage weergeeft. Ideaal als je op zoek bent naar inspiratie. Alle foto’s worden gratis aangeboden onder de ‘Unsplash license’. Op Unsplash staan veel foto’s die door merken zijn aangeleverd als een vorm van ‘brand exposure’. Naast de gratis beelden kunnen merken de website dus ook inzetten om de online zichtbaarheid te vergroten door ‘branded stockimages’ aan te bieden.

  1. Vecteezy – https://www.vecteezy.com/free-photos

Vecteezy heeft meer dan een miljoen gratis stockfoto’s en een team van curatoren dat ieder beeld beoordeeld voordat het op de site komt te staan. De zoekfunctie is erg krachtig. Je kunt zoekresultaten filteren op kleur, oriëntatie, stijl, aantal mensen in foto, leeftijd, en meer. Als je beelden van Vecteezy gebruikt dien je de maker van het beeld te vermelden. Het platform beschermd gebruikers van beelden doordat ieder beeld een ondertekende verklaring van de gebruiksrechten heeft.

  1. Pixabay – https://pixabay.com/

Pixabay is een van de bekendere gratis stockfoto websites en biedt een veelzijdigheid aan gratis beelden aan. Naast afbeeldingen vind je op Pixabay.com ook gratis video’s, geluiden en geluidseffecten.

  1. Gratisography – https://gratisography.com/

Gratisography biedt naast gratis stockfoto’s ook gratis vectortekeningen aan. De website bevat veel bijzondere beelden en is erg geschikt als je niet precies weet waar je naar op zoek bent. De zoekfunctie werkt goed en de website heeft wat bijzondere ‘collecties’ samengesteld (bijv. Funky Foods).

  1. Morguefile – https://morguefile.com/

Deze website biedt gratis stockfoto’s aan maar lijkt er meer op gericht te zijn om je door te sturen naar Shutterstock.com, een betaalde stockfoto website. Desalniettemin is Morguefile een website met gratis te gebruiken beelden.

  1. Stockvault – https://www.stockvault.net/

Nog een website met wat gratis beelden. De database wordt dagelijks aangevuld met nieuwe foto’s en illustraties.

  1. Picjumbo – https://picjumbo.com/

Picjumbo bevat veel gratis beelden en illustraties. Door je in te schrijven in de Picjumbo nieuwsbrief krijg je nieuwe beelden altijd in je mailbox.

  1. Pikwizard – https://pikwizard.com/

Pikwizard heeft meer dan 1 miljoen foto’s/video’s die je gratis kunt downloaden en commercieel kunt gebruiken.